BABKA SZWAJCARSKA Z DODATKIEM MARCHEWKI I MIGDAŁÓW


Babka szwajcarska z dodatkiem marchewki i migdałów  

Pyszna babka, która długo zachowuje świeżość


Babka szwajcarska z dodatkiem marchewki i migdałów - jest wilgotna i puszysta. Długo zachowuje świeżość. Nie dodaje się do niej żadnych spulchniaczy ani tłuszczu. Przepis na babkę zaczerpnęłam od Lorentyny. Jest przepyszna, gorąco polecam!

Składniki:

  • 250 g drobno startej marchwi
  • 6 jajek
  • 250 g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • skórka starta z cytryny
  • 300 g mielonych migdałów
  • 100 g mąki pszennej tortowej

 lukier:

  • 200 g cukru pudru
  • sok z cytryny

Forma do babki o średnicy 24 cm (lub tortownica)  - wysmarować dokładnie masłem i obsypać mąką. 

Przygotowanie:

Ustawić temperaturę piekarnika na 180 stopni C. Rozdzielić żółtka od białek. Białka ubijać z solą,  dosypywać partiami cukier. Ubić do uzyskania sztywnej piany. Kiedy piana ubija się wymieszać w misce migdały z mąką. Dodać startą marchew i ponownie wymieszać. 

Do piany z białek dodać żółtka i wymieszać szpatułką. Wyłożyć masę jajeczną na marchew z mąką i migdałami. Delikatnie wymieszać całość szpatułką do połączenia. Wyłożyć masę do formy. Wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika i piec przez godzinę. W razie zbytniego rumienienia się wierzchu przykryć delikatnie folią aluminiową. Przed wyjęciem babki z piekarnika sprawdzić stan upieczenia patyczkiem.

Wyjąć babkę z piekarnika i pozostawić na 10 minut do lekkiego przestudzenia. Wyjąć na kratkę i wystudzić całkowicie. Utrzeć lukier z cukru pudru i odpowiedniej ilości soku z cytryny. Polać lukrem.



Komentarze

  1. Wygląda pięknie. Nie spotkałam jeszcze takiego przepisu. Chętnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że smak tej babki by mi mocno odpowiadał.

    OdpowiedzUsuń
  3. Już wiem że bedę ją lubiła. Podoba mi się że jest bez tłuszczu i spulchniaczy. Mam nadzieję że mi wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Na święta to piękna propozycja. Takiej banki nigdy nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis fantastyczny! Apetyczna babka i w pięknej świątecznej oprawie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kuchnia Szwajcarska jest mi nie znana. Babka wygląda pięknie i na pewno jest pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie w domu zawsze piekę babkę na święta. Ta nowością dla mojej rodziny.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne