ZIEMNIACZKI PIECZONE Z ORZESZKAMI PINIOWYMI

Ziemniaczki pieczone z orzeszkami piniowymi

Najlepsze  ziemniaki pieczone 


Czasami mamy ochotę na danie z samych ziemniaków. I wtedy takie dodatki robią robotę:-) Spróbujcie, bo pysznie smakują!

Ziemniaczki pieczone z orzeszkami piniowymi - Składniki:

  • 750 g małych ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy
  • 5 g posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz

sos:

  • 3-4 łyżki majonezu 
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
posypka:

Ziemniaczki pieczone z orzeszkami piniowymi - Przepis:

Ziemniaki umyte przekroić wzdłuż na pół. Gotować przez 6 minut w słonej wodzie. Odcedzić i wysuszyć. Polać oliwą, doprawić i piec w 220-240 stop. C przez 35 minut. Posypać natką pietruszki. Przygotować sos z majonezu i jogurtu. Doprawić czosnkiem i sokiem z cytryny. Na maśle przesmażyć do zrumienienia orzeszki piniowe z papryką. Na sos wyłożyć ziemniaki. Polać masłem z orzeszkami.


Komentarze

  1. Potrawa wygląda smacznie. Tych orzeszków nigdy nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ one pysznie wyglądają Mniam mniam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie robiłam pieczonych ziemniaków. Twoja wersja bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam nietypowe dodatki, spróbuję na pewno.

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie bym spróbowała. Nie jadłam jeszcze takich ziemniaków.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają apetycznie. Dawno nie robiłam pieczonych ziemniaków.

    OdpowiedzUsuń
  7. Złociste i chrupiące, te ziemniaczki wyglądają przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie wiem co to za orzeszki ale te zmieniali wyglądają apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyglądają przepysznie! Orzeszki muszą dodawać fajnej tekstury i smaku.

    OdpowiedzUsuń
  10. Super pomysł na ziemniaczki, chętnie spróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda pysznie. Myślę że posmakowały by mi te ziemniaczki.

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję za inspirację, takich ziemniaczków jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubie takie jedzenie. Ziemniaki wyglądają pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają pysznie. Mogą być dobre jako dodatek do grilla.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne