Tarta z burakiem, orzechami i serem


Kolejna odsłona wykorzystania buraków z gotowania barszczyku. 
Tym razem z serem i orzechami wylądowały jako farsz do tarty.
Polecam gorąco, bo danie warte zrobienia.
Ja dzisiaj zrobiłam kilka mniejszych tart, ale jak najbardziej można upiec jedną dużą.


Składniki:
Ciasto:
  • 100 g mąki żytniej typ 720,
  • 50 g masła,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka wody,
  • szczypta soli.
Farsz i polewa:
  • 2-3 buraki ugotowane z barszczyku (lub specjalanie ugotowane do tarty),
  • garść orzechów włoskich,
  • 100 g sera pleśniowego ( u mnie Lazur, ale można wymieszać z innym ulubionym serem),
  • 1-2 jajka,
  • 250 ml śmietany 18%,
  • sól, pieprz.
Przygotowanie:
Do mąki dodać kawałki twardego masła, poszatkować nożem. Dodać resztę składników i wyrobić ciasto. Wyłożyć ciastem formę do tarty, nakłuć widelcem i podpiec na złocisty kolor w temp. 180 stopni.
Na podpieczonym cieście ułożyć równomiernie buraki pokrojone w kostkę. Na buraki rozsypać posiekane orzechy i pokruszyć ser.Do śmietany dodać jajka, przyprawy. Wymieszać dokładnie i wylać na farsz. Zapiekać do ścięcia masy jajecznej i przyrumienienia w temp. 190 stopni.




Komentarze

  1. Nie jadłam jeszcze takiej tarty. Jestem ciekawa smaku.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda!
    Tylko muszę wyrzucić orzechy zanim się poczęstuję...Reszta składników to moje smaki.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © zacisze kuchenne