Włoskie słodycze - rozkosz dla podniebienia


Większość ludzi kojarzą Włochy z pizzą oraz makaronem. I faktycznie są to ulubione dania Włochów, jednak kraj ten słynie również z innych wyrobów. A są nimi oryginalne i bardzo dobre słodycze. Dla Włochów wspólne spożywanie posiłków w większym gronie to bardzo ważny element codziennego życia. Dodatkowo każdy posiłek zakończony jest prawdziwą ucztą smaków, jaką potrafią dostarczyć najlepsze słodycze. Czym zatem wyróżniają się włoskie słodkości?

  1. Włoska czekolada 
  2. Najlepsze składniki 
  3. Nadziewane słodkości

Włoska czekolada 

Czasy, kiedy w Polsce dostępny był jedynie wyrób czekoladopodobny, na szczęście bezpowrotnie minęły. Dziś w sklepach stacjonarnych oraz internecie można dostać smakołyki z każdego, nawet najbardziej oddalonego zakątka świata. Aby rozpieścić niesamowitym smakiem swoich Klientów, włoskie słodycze w spizarnia.schroniskosmakow.pl są w zasięgu ręki każdego. Czekoladę do Włoch przywieźli konkwistadorzy kilkaset lat temu. Na początku jej smak był zupełnie inny. Dzisiaj produkcja czekolady opiera się na tradycyjnych recepturach, jednak wykorzystuje się w całym procesie nowoczesne metody. Dla Włochów czekolada jest niezwykle ważna, o czym świadczą przede wszystkim liczne festiwale poświęcone temu smakołykowi. W każdym regionie odbywa się ich conajmniej kilka w roku.  Włosi zajadają się słodkościami, popijając przy tym mocne espresso lub delikatne cappucciono. Włoskie smakołyki cieszą się coraz większą popularnością w Polsce. Stanowi element luksusu na każdej kolacji. Jednak nie trzeba wydawać dużej ilości pieniędzy, aby kupić sobie tabliczkę włoskiej czekolady. Słodkości są do kupienia w przystępnych cenach, dzięki czemu każdy może sobie pozwolić na chwilę przyjemności. 

Najlepsze składniki 

W czym zatem tkwi sekret włoskiej czekolady? Przede wszystkim w doskonale wyselekcjonowanych składnikach. Każdy element wykorzystywany przy przygotowaniu słodyczy musi spełniać najważniejsze wymogi, jakie stawia przed cukiernikami włoski odpowiednik sanepidu. Włoskie cukiernie używają najlepszych składników, często przywiezionych z różnych stron świata. Włosi kochają tradycję, zwłaszcza przy przyrządzaniu posiłków. Tak też jest w przypadku produkcji słodyczy. Dlatego niektóre słodycze są przygotowywane w słonecznej Italii od kilkuset lat. Cukiernie dbają, aby smak słodyczy naprawdę pieścił podniebienie. Warto zwrócić uwagę nie tylko na czekoladki, lecz również na słynne babki Panettone. do ich produkcji używa się zdrowego cukru trzcinowego oraz najlepszych, świeżych jaj. Dodatkowo najlepsze wyroby są pozbawione oleju palmowego, który pozyskiwany jest w bardzo nieetyczny sposób, niszczący przyrodę. 

Nadziewane słodkości

Włosi uwielbiają nadziewane słodycze. Dziś także i Polacy mogą rozkoszować się tymi przysmakami. Włoskie słodycze dostępne są z różnym nadzieniem, dzięki czemu każdy smakosz znajdzie nadzienie idealne. Warto spróbować słodyczy migdałowych, pistacjowych czy przepysznych wiśni w czekoladzie. Dodatkowo włosi produkują bardzo dużo elementów do własnoręcznej produkcji przysmaków. Dostępne są między innymi biszkopty, kremy orzechowe, które sprawdzą się do przełożenia tortu. Obok takiego przysmaku nikt nie będzie mógł przejść obojętnie. A co w tym wszystkim ze zdrową dietą? Każde słodycze należy jeść z umiarem. Dotyczy to także włoskich przysmaków. Warto je kupować przede wszystkim na prezent dla ukochanej osoby lub przyjaciół. Sprawdzą się jako podarunku na urodziny, Boże Narodzenie, rocznicę śluby czy jako prezent dla znajomych z pracy. Włoskie słodycze to uczta dla każdego podniebienia. 

*Artykuł sponsorowany

Komentarze

  1. Robiłam już kilka razy zakupy Spiżarni Schronisko Smaków. Mają bardzo dobre produkty

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię włoskie słodycze. Najbardziej własnoręcznie robione, a potem z Włoch.
    Ta lada z ciastkami bardzo kusi.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne