OGÓRKI Z CURRY

 

Ogórki z curry przygotowuję co roku. Znajdują miejsce na spiżarnianych półkach obok kiszonych, po meksykańskuw zalewie musztardowej. Na zimowe biesiadowanie będą jak znalazł. Bardzo lubię częstować swoimi przetworami przyjaciół i rodzinę. Będą też znakomitym prezentem w rewanżowych odwiedzinach...

Przepisów na nie mam kilka. Ten, który podaję jest zmodyfikowany pod moje smaki. W oryginalnym, który dostałam od koleżanki było więcej cukru.

Składniki:

  • 3 kg ogórków
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10% (można dać ocet jabłkowy)
  • 1 szklanka cukru (w oryginale były 2 )
  • 1,5 łyżki soli
  • 3 łyżeczki gorczycy
  • 2 łyżeczki curry

+ dodatki ulubione (czosnek, cebula, papryka chilli, koper, liście selera, liście laurowe, ziele angielskie)

Przygotowanie:

Ogórki umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plastry lub na ćwiartki. Zagotować zalewę z wody, octu i cukru. Dodać sól i curry. Gotować do rozpuszczenia cukru. Do wyparzonych słoików dodawać gorczycę, plasterki cebuli, koper i ewentualnie czosnek, paprykę, liścia laurowego i ziele angielskie. Układać ciasno ogórki. Zalać gorącą zalewą. Słoiki zakręcić. Pasteryzować około 5 minut. i odwrócić słoiki do góry dnem.

 



Komentarze

  1. To jedna z naszych ulubionych wersji ogórków na zimę, robimy co roku i to w ogromnych ilościach.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © zacisze kuchenne