TRUSKAWKOWO - JOGURTOWA PANNA COTTA

Truskawkowo-jogurtowa Panna Cotta 

Deser truskawkowy na zimno 



Truskawkowo-jogurtowa Panna Cotta, to bardzo lekki i orzeźwiający deser. Schłodzona pianka z dodatkiem truskawek na pewno zadowoli niejednego łasucha. Mój wnuk pałaszował z ogromnym zadowoleniem...- wołając o kolejną porcję. Na letni podwieczorek polecam gorąco!

Składniki:

Przygotowanie:

Do żelatyny wlać zimną wodę i poczekać kilka minut do napęcznienia. Jogurt, truskawki i syrop klonowy włożyć do blendera i zmiksować na gładką konsystencję. Do mleka wlać ekstrakt waniliowy, podgrzewać na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu trzepaczką do momentu pojawienia się małych bąbelków ( mleko nie może się zagotować). Zdjąć z ognia, dodać mieszankę żelatyny i mieszać przez około  minutę lub do całkowitego połączenia. Pozostawić do ostygnięcia na 5 minut. Ostrożnie wlać schłodzone  mleko do blendera z mieszanką jogurtową i miksować do połączenia. Wlać masę do 6 słoiczków  i wstawić do lodówki na 2-3 godziny lub do stężenia. Udekorować jogurtem, truskawkami i skropić syropem klonowym.



Komentarze

  1. Pyszny deser, bardzo ładne fotografie. Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Panna Cotta od dawna jest naszym deserowym faworytem, z truskawkami jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne