SKUBANIEC Z WIŚNIAMI

Skubaniec z wiśniami, albo pleśniak, to typowo letnie ciasto. Dodatek kwaśnych owoców daje najlepszy efekt. Zawsze znika w tempie ekspresowym, a  to chyba najlepsza rekomendacja:-) Stara receptura, zapisana w zeszycie, wg której moja mama zawsze nam go robiła...

Składniki:
  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka + 3 łyżki  cukru,
  • 200 g masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka kakao,
  • 0,5 kg wydrylowanych wiśni (lub agrestu, rabarbaru, porzeczek...)
Przygotowanie:
 
Zimne masło posiekać z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać 3 łyżki cukru, 4 żółtka. Szybko zagnieść ciasto.Podzielić je na 3 części, jedną z nich zagnieść z kakao. Uformować 3 kule i włożyć do lodówki do stwardnienia. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając  szklankę cukru.
Blachę 24 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone jasne ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej i rozłożyć na dno formy. Na to ułożyć owoce, zetrzeć ciemną część ciasta - rozsypać na owocach. Na ciemnym cieście rozłożyć pianę z białek. Na wierzch zetrzeć ostatnią, jasną część ciasta.
Piec około  50 minut w temperaturze 180ºC do suchego patyczka.




Komentarze

  1. Uwielbiam takie ciasta, dzięki za pomysł, będę robić w weekend

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie spotkałam się z taką nazwą na ciacho.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy w tym przepisie nie brakuje np. śmietany? Pytam ponieważ nie mogłam w żaden sposób połączyć ciasta, bardzo się kruszyło. Dopiero jak dodałam czubatą łyżkę śmietany ciasto się połączyło ale było dosyć twarde.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne