NALEŚNIKI ZAPIEKANE Z KURCZAKIEM I SZPARAGAMI

Naleśniki zapiekane z kurczakiem i szparagami 

Naleśniki faszerowane kurczakiem i szparagami


Naleśniki zapiekane z kurczakiem i szparagami, to doskonały sposób na wykorzystanie resztek pociętych szparagów. Przepis dostałam od moich cioć, które każdego roku cieszą się ich smakiem. Ja dopiero niedawno zaczęłam robić. I będę robić często i polecać wszystkim:-) Nawet jedna osoba, która zapewniała, że nie lubi szparagów zjadła i była zaskoczona mile smakiem.

Składniki (6-8 sztuk):

naleśniki:

  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. wody
  • 2 jajka
  • 200 g mąki
  • sól i cukier - szczypta
  • 1 łyżka oleju

farsz:

  • 1 pierś  kurczaka
  • kilka szparagów zielonych lub białych
  • 1- 2 szalotki
  • 1-2 łyżki śmietany 18% tł.
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia 
  • masło do wysmarowania formy

+ ser żółty do zapiekania 

Przygotowanie:

Z podanych składników wyrobić ciasto naleśnikowe. Odstawić na 15 minut. Usmażyć  naleśniki. 

Na rozgrzanym oleju podsmażyć kurczaka pokrojonego w kostkę.  Doprawić solą i pieprzem. Dorzucić szalotki pokrojone w kostkę. W międzyczasie obgotować kawałki szparagów. Białe oczywiście należy obrać. Wrzucić obgotowane szparagi na patelnię z kurczakiem. Chwilę smażyć, podlać śmietaną. Odstawić do ostudzenia. Na każdy naleśnik nałożyć farsz. Zwinąć jak krokiety układać w formie wysmarowanej masłem. Posypać startym serem. Zapiekać około 20 minut w 180 stop. C.  do zrumienienia sera.



Komentarze

  1. Ale to musi być ciekawe połączenie smakowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie myślałam o dodaniu szparagów do naleśników, ale na prawdę pysznie się zapowiada. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie naleśniki to dla mnie nowość. Będę musiała zrobić je.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ostatnio coraz chętniej robię wytrawne naleśniki, także ten przepis bardzo mi się podoba.

    OdpowiedzUsuń
  5. Z przyjemnością wypróbuję tak sprawdzony przepis. :) Dziękuję za podzielenie się na blogu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię szparagi i zawsze szukam nowych przepisów na ich wykorzystanie. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszna propozycja. Koniecznie muszę spróbować póki sezon na szparagi jeszcze trwa.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy pomysł na naleśniki. Warto spróbować dla odmiany. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne