Zupa krem brokułowo - szpinakowa

 Sezon na zielone już się rozpoczął z czego ogromnie się cieszę.
Szpinak majowy  pojawił się na bazarze, 
młode pokrzywy zerwane czekają na swoją kolej, 
szparagi pochłaniamy niemal codziennie:-)
Może pogoda nas nie rozpieszcza, ale to okres na który czekamy z utęsknieniem. 
Sezonowe warzywa pobudzają nasze podniebienia i cieszmy się tym czasem, bo szybko mija:-)
Dziś wykorzystałam ukochany szpinak do zupy. 
Z brokułem doskonale się uzupełnia dając intensywnie zielony kolor. 
Tego mi było trzeba:-)

Podpłomyk z pomidorami i jajkiem


Lubicie podpłomyki?
Jeśli tak, to  zachęcam do takiej formy ich przygotowania.
Można użyć gotowej pity przekrojonej na pół:-)
Teraz na biesiady z przyjaciółmi będzie fajną przekąską.
Szybko i bardzo smacznie.

Chleb wiejski całonocny jasny




Jak co miesiąc wzięłam udział w kwietniowej piekarni na zaproszenie Amber.
Chleb, zaproponowany przez Gucia, okazał się pyszny i na pewno zawita u nas na świątecznym stole. 
Jako rekomendację dorzucam zdjęcie wnusi, która usilnie mi pomagała przy jego robieniu i jedzeniu. 
Łapki były dosłownie wszędzie :-)

Tost z dynią, avocado, szparagami i groszkiem


Wiosną lubię kolorowe kanapki na talerzu.
W końcu je się oczami.
Dzięki mrożonym warzywom możemy przygotować takie i cieszyć się nimi przez cały rok.
Chwilę tylko trwa ich przygotowanie.
Dostępność poza sezonem naszych ulubionych warzyw
 czy owoców pozwala na tworzenie ulubionych potraw w każdym dniu w roku. 
Dlatego bardzo często sięgam po ulubione mrożone dodatki firmy Hortex, których jestem pewna.

Chleb pytlowy z dodatkiem mąki pszennej z cebulką


Nawet nie wyobrażacie sobie z jaką radością dołączyłam do marcowej piekarni Amber.
Mimo, że chleb nie wyszedł mi wzorcowy. 
Użyłam zbyt dużej foremki i zapomniałam dodać cebulki...
Jednak był warty upieczenia i pojawi się na naszym na stole jeszcze nie raz:-)
Oczywiście  mąki pytlowej nie dostałam i przesiewałam żytnią typ 720.

Ryż basmati ugotowany w zielonej herbacie z pieczonym bakłażanem


I znowu mój ukochany bakłażan:-)
Tym razem upieczony z cebulką i oregano.
Podany  do ryżu basmati ugotowanego w zielonej herbacie.
Bardzo proste i niezwykle smaczne. Dla mnie bomba:-)

Soki kolorowe na wiosnę


Dzisiejszy pierwszy dzień wiosny jest dla mnie szczególny. 
Wydarzyło się w moim życiu coś, co sprawiło, że chce się  żyć w dosłownym tego słowa znaczeniu:-)
Czy dbacie o swoje zdrowie? Czy regularnie się badacie? Czy mimo braku objawów cyklicznie chodzicie robić cytologię, mammografię i usg? Ja dzięki takim badaniom zdążyłam:-)
Ostatnio spotkałam,  po latach, koleżankę z liceum, która  czynnie udziela się w internecie. Wygląda pięknie, podróżuje i dzieli się tym ze swoimi fanami. Bardzo dba o siebie. Kiedy spytała co u mnie i kiedy opowiedziałam jej o swoich kłopotach ze zdrowiem - zdziwiona powiedziała, że ona od lat się nie badała...Wydawać by się mogło, że taka nowoczesna kobieta myśli o sobie...
Dlatego wiosna jest idealną porą, aby zadbać o siebie, nie tylko w kwestii urody, ale również swojego zdrowia. 
Myślcie o sobie!!!

Pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów


Czy macie czasami tak, że lubicie osobno coś, co razem daje mix niejadalny?
Ja tak mam z ciecierzycą i pastą tahini...Takie połączenie smakowo mi zupełnie  nie leży. 
A osobno to zupełnie inna bajka;-)
Dlatego szukałam alternatywy dla pasty z ciecierzycy. I z pomidorami pasuje idealnie.
Niebo w gębie:-)

Deser serowy malinowy


Pamiętacie z lat 80-tych sernik na zimno - chatka Baby Jagi? ;-)
Czasami chętnie do niej wracam.
Tym razem w wersji malinowej - a to za sprawą czyszczenia zamrażarki przed sezonem.
Nie jestem mistrzynią wypieków, a ten
deser robi się szybko i nie wymaga pieczenia. 
No trochę musi odstać w lodówce. 
Takie kulinarne wspomnienia chcę pokazać dzieciom.
Może i one polubią nasze smakołyki z dzieciństwa:-)

Tosty z kozim serem, szparagami, groszkiem cukrowym i rzodkiewką


 A u mnie kolejna propozycja śniadaniowych tostów.
Przezornie zamroziłam w sezonie zielone szparagi, 
żeby zimą móc cieszyć się nimi. 
Dają ogromny power.
Wystarczy kilka sztuk, dodatkowo groszek cukrowy
 i wiosna na talerzu :-)
Na tych grzankach z serkiem kozim smakują wybornie.

Tosty zapiekane z roladą kozią, salsą warzywną i pesto z liści rzodkiewek


Tęsknię za ciepłem, słońcem i długim dniem...
Zmęczona jestem chorobami, stresem i brakiem energii...
Zaklinam wiosnę - przybywaj!!!
W taki sposób poprawiam sobie i innym nastrój.
Skusicie się?
Niewielkim nakładem pracy - pyszne doznania:-) Słowo:-)

Herbaty rozgrzewające na zimę


Zimą uwielbiam parzyć herbaty smakowe, które rozgrzewają i krzepią. Oprócz tego wyglądają cudnie i pachną nieziemsko. Nawet moja wnuczka zasmakowała w nich, choć dla niej robię tylko owocowo-ziołowe. Najbardziej lubi zaparzoną z  malin, rumianku, szałwii i kwiatu lipy, dosłodzoną odrobiną miodu i soku malinowego.Nie ma nic lepszego na pluchę, jak  zrobiona samemu herbatka z dodatkami, ciepły kocyk, muzyka Sade w tle i robótka na drutach. Tak wygląda mój najmilszy zimowy wieczór :-) A Wasz? :-)


1. Herbata czarna z karambolą, pigwą, anyżem i dodatkiem miodu.

Składniki:
  • 2 łyżeczki czarnej herbaty
  • karambola,
  • owoce pigwy (u mnie z nalewki taty),
  • 2 gwiazdki anyżu,
  • odrobina miodu.

Przygotowanie:

Herbatę zalać wrzątkiem w dzbanku razem z anyżem (około 0,5 litra wody). Parzyć kilka minut, następnie dodać owoce karamboli i pigwy. Gdy trochę przestygnie dosłodzić miodem.

2. Herbata czarna z pomarańczą, cytryną, goździkami i imbirem

Składniki:
  • 2 łyżeczki czarnej herbaty
  • kilka plastrów pomarańczy,
  • kilka plastrów cytryny,
  • około 1 cm świeżego imbiru,
  • 5-6 goździków,
  • odrobina miodu (niekoniecznie).
Przygotowanie:

Herbatę zalać wrzątkiem w dzbanku razem z goździkami i imbirem pokrojonym (około 0,5 litra wody). Parzyć kilka minut, następnie dodać owoce pomarańczy i cytryny. Gdy trochę przestygnie dosłodzić miodem.

3.  Herbata czarna z malinami, grejpfrutem, rozmarynem i sokiem z pigwy

Składniki:
  • 2 łyżeczki czarnej herbaty
  • kilka plastrów grejpfruta,
  • garść mrożonych malin,
  • 1/4 łyżeczki igieł suszonych rozmarynu,
  • sok z pigwy lub miód.
Przygotowanie:

Herbatę zalać wrzątkiem w dzbanku razem z rozmarynem (około 0,5 litra wody). Parzyć kilka minut, następnie dodać maliny i grejpfruta. Dolać soku z pigwy.





Copyright © zacisze kuchenne