Tostowe muffinki z jajem


A może taki pomysł na śniadanie Wielkanocne? 
Można wykorzystać szynkę ze świątecznego stołu:-)  
Kolejna propozycja pań z przedszkola dla grupy Rybek. 
O pomoc poproście dzieci, aby razem przygotować te chlebowe muffinki. 
Będą urozmaiceniem poranka i zachętą do wspólnego zrobienia posiłku:-)

Tosty z zatarem, camembertem, pomidorkami koktajlowymi i rukolą


Kiedy wszyscy siedzimy w domu i każdy oczekuje niespodzianki na śniadanie...
Otwieram lodówkę - wygrzebuję resztki rukoli,  camembert i  kawałek koziej rolady .
Zerkam na stojący przy oknie moździerz z utartym ostatnio zatarem.
Szukam inspiracji, którą znajduję tu (klik).
Uff, tosty przyjęte z entuzjazmem:-)
Polecam!

Cynamonowe palmiery


W ramach aktualnie panującej  sytuacji związanej  z wirusem,  wszystkie dzieci i duże, i małe zostały uziemione w domach.  My również utknęliśmy z maluchami. I tak, aby im jakoś zorganizować  czas, panie z przedszkola naszej wnuczki poprosiły mnie o podrzucenie pomysłu na wspólne kucharzenie z dziećmi. Temat został narzucony - smakołyk kuchni francuskiej, więc wybrałyśmy palmiers. Ich nazwa wywodzi się od kształtu liści palmy, choć często są nazywane motylkami (papillons) lub uszami słonia (oreilles d'éléphant). Pomyślałyśmy, że te trójskładnikowe ciasteczka będą łatwym i przyjemnym zajęciem dla naszych milusińskich. Robi się je błyskawicznie.

Placuszki kokosowe


Już wczoraj obiecałam Wam przepis na te placuszki.
Smakują wszystkim: i małym, i dużym.
W tym trudnym okresie sprawcie przyjemność najbliższym.
Sukces gwarantowany!

Croissanty J. Hamelmana


Kiedy przyszło zaproszenie od Amber na dzisiejsze croissanty, 
to nie mogłam się powstrzymać od przełykania śliny...
Zapowiadały się obłędnie.  
I takie rzeczywiście były.
Musicie koniecznie spróbować, aby poczuć ten smak:-)

Bataty pieczone ze szpinakiem, serem i boczkiem


Bataty albo się kocha, albo się ich nie cierpi... 
Mojemu mężowi, ze względu na ich słodkawy smak, przypominają przymrożone ziemniaki.
Dlatego próbuję je przygotować na różne sposoby, aby przekonać go do nich.
Używam podstępu i dokładam ulubione składniki, aby chociaż zechciał skosztować.
Mi ich smak bardzo odpowiada. 
Lepiej się po nich czuję niż po zwykłych ziemniakach.
I wierzę, że w końcu nie będę ich sama jadła w naszym domu;-)

Schab duszony z porem i marchewką


Dzisiejsza propozycja jest pomysłem na przemycenie warzyw tym, którzy ich nie jedzą.
Mowa oczywiście o najmłodszych niejadkach, którzy mają "wielkie zęby" na jarzyny.
U nas w takiej wersji wszystko jest pochłaniane. 
Czyli działa:-)

Cenci - toskańskie faworki


Na koniec karnawału będą idealne. 
Różnią się nieco od naszych faworków. 
Degustatorzy chwalili i nie potrafili wybrać, które są lepsze.
A wracając do karnawału - przykre wiadomości do nas dochodzą 
z Włoch o odwołaniu Ostatków z powodu wirusa:-(
To się porobiło...:-(

Chleb orkiszowy z kuskusem z garnka


Ciągle mi było pod górkę z tym lutowym chlebem, który  zaproponowała  Amber
Praktycznie nie miałam kiedy go upiec, bo cięgle byłam poza domem.
Tak naprawdę w niedzielę późnym popołudniem, w pośpiechu, dopiero się za niego zabrałam.
I to się zemściło. Ani mi nie wyrósł, ani tak pięknie nie wyglądał. 
Chleb na pewno do powtórzenia, bo smakowo wyszedł bardzo dobry. 

Pierogi z ziemniakami, serem i koprem smażone na głębokim tłuszczu


Mam dziś dla Was propozycję pączków wytrawnych (pierogów) nadzianych ziemniakami, serem i koprem.Takie robiła moja babcia w karnawale. Próbowałam odtworzyć rodzinny przepis zasięgając porad u moich cioć. Jednak żadna nie pamiętała składników na ciasto. Po dedukcji wyszło, że chyba były z sodą. Choć jedna osoba była przekonana, że jednak drożdże były w składzie.  Metodą prób otrzymałam takie oto pierogi, bardzo zbliżone do tych babcinych. Następne jeszcze wypróbuję z użyciem drożdży.
Podobno dawniej w Tłusty Czwartek podawano słone pączki nadziewane słoniną. Dopiero w XVI wieku w Polsce pojawił się zwyczaj jedzenia ich w wersji słodkiej.Czyli te moje są jak najbardziej odpowiednie na ten dzień:-)
Wedle tradycji,  dozwolone jest w Tłusty Czwartek objadanie się bez żadnych konsekwencji;-) Dlatego zapraszam na moje wytrawne pączki (pierogi). 
Jeśli  jednak ktoś wybiera wersję na słodko, to zachęcam do odwiedzenia portalu Przepisy.pl. Tam znajdziecie receptury i pomysły na różne pączki, donaty i oponki (zobacz).

Papaja zapiekana


Na naszym kolędowym spotkaniu z przyjaciółmi, 
gospodyni wieczoru podała nam zapiekaną papaję. 
Smakowała wybornie. Postanowiłam powtórzyć w domu. 
Bardzo zaskakuje smakiem. Spróbujcie koniecznie!:-) 
Powinna być jeszcze zielona niedojrzała. 
Moja niestety już zdążyła dojrzeć;-)

Sernik na jogurtach greckich


Sernik bez grama sera:-)
Zrobił furorę na moim urodzinowym przyjęciu.
Sąsiadka dała mi przepis zaspakajając mój dylemat, co upiec? 
Najlepsza rekomendacja, że recepturę przekazano dalej po imprezie. I również z sukcesem:-)
Ja też go upiekłam ponownie na prośbę domowników.
Zmieniłam tylko metodę wypieku, bo za pierwszym razem był zbyt wilgotny  od spodu.
Copyright © zacisze kuchenne