PTYSIE Z KREMEM

Ptysie z kremem

Najsmaczniejszy deser z ciasta parzonego


Ptysie z kremem uwielbiam, jednak zawsze bałam się za nie zabierać. Zrobienie ich wydawało mi się mega trudne. Nic bardziej mylnego. To mój kolejny demon, który  okazał się łatwy do poskromienia:-)

Ciastka były hitem w domu, każdemu smakowały. Spróbujcie, bo warto! Mówię Wam "niebo w gębie".


Składniki na ptysie z kremem:
ciasto:
  • 50 g masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 125 ml wody 
  • 125 ml mleka
  • 4 jajka
krem:
  • 200 g śmietany kremówki 30 % tł.
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 śmietanfix 
Przygotowanie ptysi z kremem:
 
Masło z wodą i mlekiem podgrzać aby masło się rozpuściło. Stopniowo dodawać mąki ciągle mieszając. Ciasto odstawić do przestudzenia. Miksując dodać po 1 jajku. Ciasto nakładać rękawem na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując kształty okrągłe lub podłużne. Piec w 200 stop. C przez około 30 minut. Ubić na sztywno zimną śmietanę z cukrem pudrem i śmietanfixem. Dodawać po łyżce serek waniliowy. Ptysie przestudzone przekroić i wypełnić masą. Posypać cukrem pudrem.




Komentarze

  1. Miej litość nade mną :) Nie możesz tak kusić, uwielbiam ptysie, a nie mam dziś czasu, żeby zrobić

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają naprawdę smacznie. Przyznam się że i ja obawiam się wykonać w domu takie ciastka. Zwykle kupowałam w cukierni, ale ceny mocno podskoczyły w górę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Najbardziej z ptysiów uwielbiam właśnie krem. Mniam, mniam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ptysie :) Smacznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy 125 ml dotyczy wody i mleka łącznie? Ile mniej więcej wychodzi ptysiów z podanej ilości składników?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawiłam - 125 ml wody i 125 ml mleka. Z tej porcji wychodzi około 10 sztuk.

      Usuń

Prześlij komentarz

Copyright © zacisze kuchenne