Parzenie herbaty może wydawać się prostą czynnością –
wystarczy kubek lub filiżanka, gorąca woda i właśnie herbata. Warto jednak
pamiętać, że na smak tego jednego z najpopularniejszych na świecie napoi ma
wpływ wiele czynników, nie tylko temperatura wody czy czas parzenia, ale też
np. rodzaj wody (czy jest miękka czy twarda) oraz to, czy używamy odpowiednio
dużego zaparzacza. I nie zapominajmy o najważniejszym – kluczowa dla smaku jest
klasa herbaty. Zapomnijmy o gorszej jakości herbatach torebkowych, zaopatrzmy
się w dobrą herbatę liściastą i przyjrzyjmy procesowi parzenia, którego rezultatem będzie aromatyczny i
jednocześnie przyrządzony zgodnie ze sztuką napar.
Jak parzyć czarną herbatę?
Najpierw przyjrzyjmy się naczyniom służącym do parzenia
herbaty. Najlepszy do tego celu będzie dzbanek szklany, ceramiczny lub żeliwny,
tradycyjnie okrągły i pękaty, choć na rynku dostępne są również uniwersalne
dzbanki do kawy i herbaty kształtem przypominające walec. Najważniejsze, żeby
dzbanek wyposażony był w zaparzacz, czyli sitko na susz herbaciany. Teraz
wystarczy już tylko przelać napój do gustownej filiżanki i możemy delektować
się pełnią smaku i aromatu.
Jeśli chcemy przygotować mniejszą ilość lub jeśli po prostu wolimy
pić z kubka, zaopatrzmy się w odpowiedni, czyli z zaparzaczem – jeśli zaparzacza nie ma w zestawie, zawsze możemy dokupić go osobno.
Mamy już odpowiednie naczynie i dobrej jakości herbatę. Co
dalej? Pamiętajmy, że na każde 200 ml naparu powinniśmy zużyć około 2 g suszu,
a woda do parzenia czarnej herbaty powinna być tzw. „białym” wrzątkiem w
temperaturze 95 stopni – białym, bo przez dużą liczbę maleńkich pęcherzyków
powietrza woda wydaje się mieć biały kolor. Jeśli chcemy podkręcić moc naszej
herbaty, dodajmy więcej suszu (nawet 4 g na 200 ml), ale nie wydłużajmy czasu
parzenia! Oto, dlaczego czas parzenia jest niezwykle istotny.
Dlaczego długość parzenia jest istotna?
Długość parzenia herbaty to obok odpowiedniej temperatury
wody najważniejszy parametr. Podczas parzenia herbaty do naparu przechodzą
wszystkie nuty zapachowe i smakowe.Przy zbyt długim parzeniu wydzielają się
garbniki, które mogą nadawać wrażenia intensywnej gorzkości naparu. Dłuższe
parzenie herbaty nie sprawi zatem, że będzie ona mocniejsza, tylko bardziej
gorzka, a przez to mniej smaczna.
Ile czasu parzyć czarną herbatę?
Ważne, by nie trwało to zbyt długo – co do zasady powinny to
być maksymalnie 5 minut, oczywiście w zależności od gatunku herbaty oraz tego,
czy jest to pierwsze, czy kolejne parzenie (tak, określone odmiany herbaty
możemy parzyć wielokrotnie, w określony sposób, nie tracąc przy tym ich
walorów!). Czasem parzenia warto się
bawić. Można zrobić sobie dzień degustacyjny i tą samą herbatę zaparzyć na
wiele możliwości (krócej, dłużej) – będziemy zaskoczeni jak bardzo zmienia się
smak. Oczywiście najlepsza herbata, to taka, która nam smakuje.
Gdzie kupić dobrą czarną herbatę?
Teraz, kiedy już wiemy jak długo parzyć czarną herbatę i,
jeśli jeszcze tego nie zrobiliśmy, nie pozostaje nam nic innego jak wybrać się
do sklepu po odpowiedniej jakości susz. Omijajmy markety, drogerie czy stoiska
– oferowane tam herbaty zwykle są torebkowane, co obniża ich jakość. Czarną
herbatę najlepiej nabyć w miejscu, które zagwarantuje jej dobrą jakość. Takim
miejscem jest tradycyjna herbaciarnia Five o’clock, oferująca najwyższejjakości herbaty czarne,
zakupić je możecie zarówno w sklepie internetowym, jak i salonach stacjonarnych,
które pomimo pandemii pozostają otwarte.
*Artykuł sponsorowany